Thursday , 17 August 2017 / پنج شنبه , ۲۶ مرداد ۱۳۹۶

مدیریت آب و پساب

امروزه صرفه‌جویی در مصرف آب به علت کاهش نزولات آسمانی در بسیاری از مناطق کشور به یکی از مهمترین مسائل روز بدل گشته است. براساس گزارش سازمان یونسکو اگر همه آب‌های موجود در جهان را یک گالن فرض کنیم، کل آب شیرین را باید به اندازه یک قاشق چای خوری در نظر گرفت، بنابراین لزوم صرفه جویی در منابع آبی بیش از پیش احساس می گردد.

ماشین های لباشویی و خشک‌کن ها:

ماشین لباسشویی، میلیون ها نفر را از کار طاقت فرسای لباس شستن نجات داده است و کسی پیدا نمی شود که راضی شود ماشین لباسشویی محبوبش را از دست دهد!!! اما ماشین لباسشویی مقدار زیادی انرژی و آب مصرف می کنند فقط برای اینکه تمام هفته پیراهن های تمیز بپوشیم. حدود ۱۳% مصرف برق خانواده و ۱۲ درصد مصرف آب خانواده مربوط به لباسشویی است. بنابراین بهتر است مدلی انتخاب کنیم که از نظر انرژی کم مصرف باشد، صرف نظر از اینکه بهای بیشتری بابت خرید آن می پردازیم. مدل هایی که باید به دنبال شان باشیم ” دارای دکمه صرفه جویی” هستند که دما و مقدار لباس را تعیین می کنند، سرعت چرخش را بالاتر می برند و لباس ها زودتر خشک می شوند، بنابراین، از مقدار انرژی مصرفی کاسته می شود و مقدار پودر رختشویی را به طور اتوماتیک تنظیم می کنند. نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، عبارت است از خرید ماشینی که متناسب با ظرفیت لازم باشد. اگر ماشین خیلی بزرگ باشد، هنگام شستن لباس به مقدار کم، انرژی تلف می شود. نکته بعدی توجه به سیستم آب گرم است که بهتر است از آب گرم خانه، ترجیحاً آب گرمی که از حرارت گاز استفاده می کند و فاصله آن تا ماشین کوتاه است، استفاده شود تا در مسیر ورود آب گرم، گرما هدر نرود. اگر به ذخیره انرژی علاقه مندید چگونگی استفاده از ماشین لباسشویی، چه نو و چه کهنه نیز با اهمیت است به این نکات توجه کنید:

  • از ظرفیت کامل لباس شویی استفاده کنید. ظرفیت نیمه، برخلاف نامش اغلب بیش از نصف مقدار آب و انرژی استفاده می کند.
  • لباس ها را در جوش شیرین خیس کنید. این کار باعث می شود پودر رختشویی کمتری مصرف شود و لباس ها با آب سرد شسته شوند.
  • حرارت را کم کنید. برای بیشتر لباس ها ۴۰ درجه سانتی گراد مناسب است و برای لباس های خیلی چرک ۶۰ درجه سانتی گراد چون ۹۰ درصد انرژی ای که برای شستن به کار می رود، برای گرم کردن آب است.
  • به همین دلیل برای آب کشی همیشه از آب سرد استفاده کنید.
  • کمتر لباس بشویید. ماشین های لباسشویی هربار تا صدلیتر آب مصرف می کنند و خانواده معمولی سه بار در هفته از ماشین لباسشویی استفاده می کنند، یعنی ۱۶۰۰۰ هزار لیتر آب در سال
  • از موادی استفاده کنید تا مانع آهکی شدن ماشین تان شود، بر عمر آن اضافه کند و مقدار پودر لازم را کاهش دهد.
  • پودر و نرم کننده ای که بوم سازگارترند، بخرید.

استفاده از خشک کن به اندازه ماشین لباسشویی رایج نیست و در نظر خیلی ها کالای لوکس جلوه می کند. ولی اگر شما خشک کن دارید، ببینید آیا از آن استفاده معقول می شود یا نه. خشک کردن لباس روی بند، سبزترین کار است. اما اگر این کار امکان پذیر نیست، لباس ها را در اتاق گرمی روی بند لباس تا شو پهن کنید. در زمستان از رادیاتور برای پهن کردن لباس استفاده کنید. اگر چاره ای جز استفاده از خشک کن ندارید، به یاد داشته باشید که خشک کن به طور متوسط از ماشین لباسشویی بیشتر انرژی مصرف می‌کند. حتماً ماشینی بخرید که کم مصرف باشد. خشک کن را پاکیزه نگه دارید و کرک های آن را تمیز کنید و پیش از این که لباس ها را در آن بذارید آن ها را قبلا در ماشین لباسشویی خوب آبگیری کرده باشید.


آب خاکستری:

آب خاکستری( Greywater )، آب استفاده شده ایست که بر خلاف آب سیاه (فاضلاب توالت) به راحتی قابل بازیافت و استفاده مجدد است.
آب سینک ، حمام و ماشین ظرفشویی و … آب های خاکستری اند که پس از طی مراحل کوتاه و ساده قابل استفاده در آبیاری باغات، شستشو و فلاش تانک توالت میباشند.
آب خاکستری یا فاضلاب‌های خانگی تفاوت‌های زیادی با فاضلاب توالتی دارند، زیرا مورد اخیر را با نام گندآب‌ها (یا آب سیاه) می‌شناسند که حاوی فضولات انسانی هستند. این آب اصولاً نام خویش را از ظاهر تیره‌ای دریافت کرده‌اند، که حد واسط آب آشامیدنی با مفهوم “آب سفید” و “گنداب‌های توالتی” یا “آب سیاه” می‌باشند.
در سیاق خانگی، آب خاکستری همان آب‌های مصرفی حمام، دوش گرفتن، روشویی و ماشین‌های لباسشویی هستند، اما گاهی آب سینک آشپزخانه و ظرفشویی نیز از نظر فنی آب بازیافتی به حساب می‌آیند، اگر چه تمرکز بالای پسماندهای غذایی و شیمیایی به این معناست که این آب برای استفاده مجدد، کمتر مناسب است. استفاده مجدد از آب خاکستری ، در واقع صرفه جویی در آب تصفیه شده است چرا که بدون استفاده از آب شیرین، میتوان نیاز های روزمره را مرتفع نمود.به جای استفاده از آب آشامیدنی در باغ، از آبی استفاده میشود که سابقا دور ریخته میشد. به این ترتیب می¬توان با جمع آوری آن، مخزن ذخیره سازی را تغذیه کرد و در مصارفی مانند آبیاری پوشش گیاهی از آن جلوگیری نمود و از هدر رفتن حجم بالایی از آب شرب با کیفیت جلوگیری نمود. هم¬اکنون در بسیاری از کشورها این روش رایج شده است. در ایران نیز در مبحث ۱۶ ملی ساختمان (تاسیسات بهداشتی) مقررات آن تدوین شده است.

آب مجازی چیست؟

سالانه حجم زیادی آب صرف نوشیدن، پخت و پز، شست و شو و سایرفعالیت‌های انسان می‌شود که به عنوان مصارف مستقیم آب می‌توان از آنها یاد کرد، اما احجام بسیار بیشتری از آب، صرف تولید محصولات کشاورزی، صنعتی و ارائه خدمات می‌شود.این مقدار آب علیرغم حجم زیاد، معمولا از سوی مصرف‌کنندگان به دلیل نامحسوس بودن مد نظر قرار نمی‌گیرد، اما نقش بسزایی در تولید، مصرف و تبیین چشم انداز منابع آب در اختیار دارد. در واقع مفهوم آب مجازی نگرشی جدید به مصارف غیر مستقیم و پنهان آب در چرخه تولید و ارائه خدمات به نسل بشر است. این مفهوم نخستین بار در سال ۱۹۹۳ توسط J.A.Allen مطرح شد. به بیان دیگر آب مجازی، جمع کل آب مورد نیاز برای تولید مقدار معینی از محصول ، با توجه به شرایط اقلیمی، مکانی، زمان و راندمان تولید می‌باشد . البته محتوی آب مجازی برای هر محصول به شرایط محیطی و جوی در محل تولید محصول وابستگی مستقیم دارد. برای مثال برای تولید یک کیلوگرم از غلات بصورت دیم و در شرایط جوی مطلوب، بین ۱ تا ۲ متر مکعب آب نیاز است. در حالی که برای تولید همین مقدار غله در شرایط جوی نامطلوب )دما و تبخیر زیاد (بین ۳ تا ۵ متر مکعب آب مصرف می‌شود. به همین علت معمولا متوسط میزان آب مجازی اعلام میشود. در جدول ذیل متوسط میزان آب مجازی مورد نیاز برای تولید چند فرآورده قابل مشاهده است. همچنین برخی دیگر از اطلاعات در مورد اهمیت آب مجازی را میتوانید در ادامه مطلبمطالعه نمایید.

ردیف عنوان میزان آب مجازی (لیتر)
۱ ۲۰۰ میلی لیتر شیر (معادل یک لیوان) ۲۰۰
۲ ۱۰۰ گرم سیب (معادل یک عدد) ۷۰
۳ یک کیلوگرم گوشت گاو ۱۵۰۰۰
۴ یک برگ کاغذ A4 ۱۰
۵ یک عدد تی شرت کتان سایز متوسط (۵۰۰گرم) ۴۱۰۰
۶ یک فنجان چای ۲۵۰ میلی‌لیتر ۳۵
۷ یک فنجان قهوه ۱۲۵ میلی‌لیتر ۱۴۰
۸ یک عدد سیب‌زمینی ۱۰۰ گرمی ۲۵
۹ یک عدد تخم‌مرغ ۴۰ گرمی ۱۳۵
۱۰ یک عدد گوجه‌فرنگی ۷۰ گرمی ۱۳
۱۱ یک عدد پرتقال ۱۰۰ گرمی ۵۰
۱۲ یک جفت کفش با چرم گاو ۸۰۰۰
۱۳ ساندویچ همبرگر ۲۵۰ گرمی ۲۴۰۰
۱۴ یک کیلوگرم گندم ۱۳۰۰
۱۵ یک کیلوگرم جو ۱۴۰۰
۱۶ یک قالب پنیر ۵۰۰ گرمی ۲۵۰۰
۱۷ یک کیلو گرم گوشت مرغ ۴۰۰۰
۱۸ یک کیلو گرم پلاستیک ۱۹۰
۱۹ یک برش نان ۳۰ گرمی ۴۰
۲۰ خودروی مسافرتی ۱۱۰۰ کیلوگرمی ۴۰۰۰۰۰
۲۱ یک عدد ذرت ۴۵۰
۲۲ یک کیلوگرم برنج ۴۰۰۰
۲۳ یک کیلوگرم سویا ۱۸۰۰
۲۴ مقدار ۳۰۰ گرم استیک گوشت گاو ۴۵۰۰
۲۵ مقدار ۳۰۰ گرم استیک گوشت گوسفند ۱۹۰۰
۲۶ مقدار ۳۰۰ گرم فیله گوشت مرغ ۱۲۰۰
۲۷ یک عدد نارگیل ۱۰۰۰گرمی ۲۵۰۰
۲۸ یک بسته چیپس ۲۰۰ گرمی ۱۸۵

راهکارهایی جهت جلوگیری از هدر رفت منابع آبی در شهر

برخی از راهکارهای پیشگیری از هدر رفت آب در محیط های شهری :

  • از کلیه قوانین و محدودیت‌های حفاظت آب که ممکن است در محل زندگیتان اعمال شوند، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.
  • در مواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی را انتخاب کنید که آب کمتری مصرف کند. به این طریق سالانه ۲۲۰۰ لیتر آب برای هر گیاه قابل صرفه جویی خواهد بود.
  • از نصب سیستم‌های آب تزیینی (مثل فواره‌ها) اجتناب کنید. مگر اینکه آب در سیستم بازیافت شود همچنین سیستم را در جایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و باد داشته باشد.
  • لوله‌های آب گرم را عایق‌بندی کنید تا برای رسیدن آب گرم به شیرآب، لازم نباشد آنرا بی‌جهت باز بگذارید.
  • هرگز آبی را که می توان به مصارفی نظیر آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب محسوب نکنید.
  • آب خنک مورد مصرف خود را همواره در یخچال نگهدارید تا مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی باز بگذارید تا آب خنک شود.
  • به کودکان خود آموزش دهید تا با بستن بموقع شیر، از هدر رفتن آب جلوگیری نمایند.
  • فلاش تانک هایی که نشتی دارند، آب را به داخل کاسه توالت هدر می دهند، با تعمیر به موقع آن از هدر رفتن آب جلوگیری نمایید.
  • درحالی که کمبود آب در شهر احساس می‌شود، لزومی به شستشوی پیاده‌روی مقابل مغازه و منزل نیست.
  • هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده برای مصلارف شستشو و آبگیری استفاده نکنند.
  • نصب کولر در سایه و استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب کولرهای آبی، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف آب می شود
  • زمانی که به مسافرت می روید، ضروری است شیر فلکه بعد از کنتور آب را ببندید. تا از وقوع هرگونه حادثه پیشگیری شود.
  • در مراکز آموزشی و مدارس به اطفال و دانش آموزان محدودیت منابع آب و روش های صرفه جویی آن را آموزش دهید.
  • در محل کار، کارکنان را به صرفه جویی در مصرف آب تشویق نمایید. همچنین پیشنهاد کنید گرایش به حفاظت از آب در فعالیت های عملی و دوره های آموزشی آن‌ها گنجانده شود.
  • گروه‌های فرهنگی غیر دولتی را به ارتقای فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان تشویق کنید.
  • هرگونه اتلاف قابل توجه آب، شکستگی لوله ها و هدر رفتن آب در هر نقطه را به مرکز ارتباطات مردمی (تلفن ۱۲۲) اطلاع دهید.
  • در کتری فقط به میزان نیاز آب بجوشانید، دقت کنید که کتری با ظرفیت ۸ لیوان آب را تنها برای ۲ لیوان آب نجوشانید، چرا که این کار آب و انرژی زیادی را به هدر خواهد داد. اگر نیاز به یک یا دو لیوان آب جوش دارید همان مقدار آب در کتری بریزید و آن را بجوشانید.
  • گیاهان بومی منطقه خود را کشت دهید، می‌توان تحقیق کرد چه گیاهانی با آب و هوای منطقه شما سازگار است و آب کمتری برای رشد و نمو نیاز دارند، سپس این گیاهان را در منطقه، کوچه و حیاط یا آپارتمان خود کشت دهید تا از فواید این گیاهان برای حفظ و نگهداری آب شهر و منطقه بهره مند شوید.

چرا فلاش تانک دو زمانه را در توالت هایمان نصب کنیم؟

فلاش تانک دو زمانه، مخزنی است که آب را به دو صورت ذخیره می‌کند و بر روی آن دو دکمه کوچک و بزرگ تعبیه شده است. در موارد استفاده کمتر می‌توان دکمه‌ای را فشار داد تا آب کمتری از مخزن نگه‌داری خارج شود و در مواردی که نیاز به آب و شستشوی بیشتری است، از دکمه‌ی بزرگ تر استفاده شود که خروجی آب بیشتری دارد. با این روش در مصرف صدها لیتر آب صرفه جویی خواهد شد، چرا که فلاش تانک‌های قدیمی فقط یک سیستم خروجی آب دارند و از آن‌ها مقدار زیادی آب خارج می‌شود. همچنین می‌توان با استفاده از یک بطری پر از آب یا یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملاً در بسته در مخزن توالت فرنگی و یا فلاش تانک‌های قدیمی مصرف آب را در هر بار کشیدن سیفون کاهش داد.

Secured By miniOrange